Samfund

Stor efterspørgsel efter byggegrunde de sidste tre år

Henover de seneste tre år har der været stor efterspørgsel efter helårsgrunde. Faktisk så stor, at udbuddet på landsplan er faldet 24 pct. siden starten af 2019. Særligt i Region Sjælland og Syddanmark har interessen fra nybyggere været stor.

Danskere, der i øjeblikket drømmer om at opføre et nybygget hus, vil opleve, at det er blevet en mere krævende proces at finde den ideelle byggegrund.

Siden januar 2019 er udbuddet af helårsgrunde til salg på det samlede danske boligmarked faldet fra 4.423 til 3.360 svarende til et fald på 23 pct. på bare tre år. Det viser markedstal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.

-Knapheden på boliger til salg skaber en naturlig højere efterspørgsel efter byggegrunde. Det er en tendens, som især er intensiveret under coronapandemien, hvor efterspørgslen på købersiden har taget et markant nøk op, siger Peter J. Mattsen, adm. direktør i Nybolig.

Det er især i den sydlige og østlige del af Danmark, at helårsgrunde har været eftertragtede. Den største ændring i udbuddet ses i Region Syddanmark, hvor udbuddet er faldet med 33 pct. på tre år. Tæt herefter følger Region Sjælland, hvor udbuddet af snævret ind med 31 pct. siden starten af 2019.

-Boligkøberne er fortsat massivt tilstede i markedet, og vi ser, at pandemien har gjort nybyggere mindre kræsne i forhold til afstanden til storbyerne, nu hvor hjemmearbejde og Teams-møder har vist os, at pendlerafstanden til ens arbejdsplads ikke er lige så afgørende. Det ser vi som en medvirkende årsag til, at efterspørgslen har været så tilpas stor i Syddanmark og på Sjælland, siger Peter J. Mattsen.

På landsplan er udbuddet af helårsbyggegrunde faldet med 24 pct. siden starten af 2019.

Kommentarer